Consiliul Uniunii Europene a decis prelungirea sancțiunilor cu șase luni, până la 31 ianuarie 2023. Prima oară când UE a impus sancțiuni economice Rusiei a fost pe data de 31 iulie 2014, după invadarea și anexarea Peninsulei Crimeea.

Consiliul UE a decis astăzi să prelungească cu șase luni, până la 31 ianuarie 2023, măsurile restrictive împotriva anumitor sectoare ale economiei Federației Ruse”, se arată în comunicatul de presă.

Se remarcă faptul că aceste sancțiuni constau în prezent într-o gamă largă de măsuri sectoriale, inclusiv restricții la finanțare, energie, tehnologii și bunuri cu dublă utilizare, industrie, transport și bunuri de lux.

Pentru prima dată, sancțiuni economice sectoriale împotriva Rusiei au fost introduse de Uniunea Europeană la 31 iulie 2014, ca răspuns la acțiunile Federației Ruse care vizează destabilizarea situației din Ucraina. Acestea au fost consolidate în septembrie 2014 și martie 2015.

Aceste măsuri includ restricționarea accesului băncilor și companiilor ruse pe piețele de capital din UE, interzicerea asistenței financiare acordate instituțiilor financiare rusești. Sancțiunile interzic, de asemenea, importul, exportul sau transferul direct și indirect al tuturor materialelor de apărare și stabilesc o interdicție privind furnizarea de bunuri cu dublă utilizare către Rusia, care pot fi utilizate în scopuri militare. Sancțiunile limitează, de asemenea, accesul Rusiei la anumite tehnologii sensibile care pot fi utilizate în sectorul energetic, în special în explorarea și producția de petrol.

Pe lângă sancțiunile economice, UE aplică și alte măsuri restrictive împotriva Rusiei, în special ca răspuns la încercarea de anexare a Crimeei și a Sevastopolului, precum și pentru destabilizarea deliberată a Ucrainei, care include măsuri diplomatice, sancțiuni individuale, inclusiv interdicții de călătorie și înghețarea conturilor, precum și măsurile economice specifice aplicate împotriva entităților economice din Crimeea și Sevastopol.

După cum a raportat UNIAN mai devreme, pe 20 iulie, ambasadorii UE au aprobat al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea importurilor de aur din Federația Rusă și înghețarea activelor Sberbank.

De asemenea, prevede includerea în lista de sancțiuni a peste 50 de persoane fizice și juridice.

Pe 21 iulie, Consiliul  Uniunii Europene  a aprobat cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse.

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentCandidat-surpriză la șefia NATO. Cine i-ar putea lua locul lui Jens Stoltenberg
Articolul următorTENSIUNI la granița Serbia-Kosovo: Sirenele anti-aeriene sună neîntrerupt! Se aud ÎMPUȘCĂTURI de mitralieră