Ucraina a intrat în ziua 105 a războiului. Armata rusă și-a intensificat asaltul asupra orașului industrial Severodonețk. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că urmează cea mai dificilă iarnă, din cauza agresiunii Rusiei.

Volodimir Zelenski avertizează că urmează ”cea mai dificilă iarnă” din cauza agresiunii Rusiei, iar Ucraina se pregăteşte pentru a-şi asigura necesarul de gaz, cărbune şi producţia de energie. Preşedintele ucrainean a anunţat, în ultimul mesaj postat pe reţelele de socializare, că Guvernul a înfiinţat un comitat care să pregătească următorul sezon de încălzire.  

”Indiferent ce îşi planifică ocupanţii, trebuie să ne pregătim pentru următoarea iarnă – în statul nostru, pe teritoriul nostru, pentru toţi cetăţenii. Au fost discutate problemele legate de achiziţionarea unei cantităţi suficiente de gaz pentru sezonul de încălzire, acumularea de cărbune şi producţia de energie electrică. În situaţia actuală, din cauza agresiunii Rusiei, aceasta va fi într-adevăr cea mai dificilă iarnă din toţi anii de independenţă (…) Trebuie să trecem prin ea pentru ca poporul nostru să simtă activitatea normală a statului”, a afirmat Zelenski.

El a precizat că Ucraina nu va exporta gaz şi cărbune.  

”Toată producţia internă va fi direcţionată către nevoile interne ale cetăţenilor noştri. În acelaşi timp, facem tot ce putem pentru a ne spori capacităţile de export de energie electrică. Acest lucru va fi posibil datorită capacităţilor disponibile în Ucraina. Iar după aderarea istorică a ţării noastre la reţeaua energetică unificată a Europei, astfel de exporturi nu numai că ne permit să ne creştem veniturile în valută, dar influenţează direct şi stabilizarea situaţiei energetice în ţările vecine, care reduc consumul de energie din Rusia”, a continuat preşedintele ucrainean.  

Potrivit lui Zelenski, un alt aspect important este programul de reparaţii pentru centralele nucleare, centralele de cogenerare şi centralele termice.  De asemenea, preşedintele a cerut Guvernului să facă ”tot posibilul pentru a se asigura că tarifele la gaz şi energie electrică nu se vor schimba în sezonul următor de încălzire”.  ”Oamenii se confruntă deja cu destule dificultăţi din cauza războiului. Autorităţile locale sunt responsabile de tarifele pentru căldură şi apă caldă, iar acelaşi nivel de tarife ar trebui să fie asigurat la nivel local şi în iarna 2022-2023”, a mai spus Volodimir Zelenski.

LIVE TEXT

UPDATE ora 6:30 – Moscova susține că a „eliberat” zone din Severodonețk 

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghehi Gaidai, a declarat că apărătorilor le este greu să respingă atacurile rusești în centrul orașului Severodonețk.

Severodonețk, Lysychansk și Popasna rămân cele mai dificile locuri, a declarat Zelenski, marți seara.

Moscova a declarat că trupele sale au avansat și că a „eliberat” zone din Severodonețk. Zelenski a afirmat că „apărarea eroică” a Donbasului continuă. Unii dintre soldații ruși din estul Ucrainei se declară epuizați de luptele continue, unii începând să se plângă public Dmitri Medvedev a postat pe Telegram un mesaj contra Ucrainei și a Occidentului: „Îi urăsc, sunt niște ticăloși”.

Sursa: Realitatea Din Spania

Articolul precedentCând s-ar fi despărțit, de fapt, Shakira și Pique. Răsturnare de situație: „N-a fost vorba despre infidelidate!”
Articolul următorMichel Platini își va afla sentința pe 8 iulie. Ce pedepasă riscă fostul președinte al UEFA