Dacă Donald Trump știe cum să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, nu ar trebui să aștepte până după alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA pentru a dezvălui detaliile, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Voi rezolva acel război între Putin și Zelenski în calitate de președinte ales înainte de a intra în funcția de președinte pe 20 ianuarie”, a declarat fostul președinte Trump la confruntarea televizată de săptămâna trecută cu actualul Joe Biden.

Deși presupusul candidat republican nu și-a divulgat public planurile pentru Ucraina, el a spus în repetate rânduri că încheierea războiului ar fi una dintre primele sale sarcini dacă ar deveni următorul președinte al Americii.

„Dacă Trump știe cum să pună capăt acestui război, ar trebui să ne spună astăzi”, a spus Zelenski într-un interviu pentru Bloomberg TV.

„Pentru că dacă există riscuri pentru independența Ucrainei, dacă există riscuri să pierdem statutul de stat, vrem să fim pregătiți pentru acest lucru”.

Zelenski a spus că vrea să înțeleagă dacă după 5 noiembrie – când americanii merg la vot – Ucraina va avea în continuare sprijinul puternic al SUA sau va fi lăsată să se descurce singură.

„Nu pot să-mi planifice viața mea și viața poporului nostru, a copiilor noștri”, a spus președintele ucrainean.

„Mesajul meu este că dacă au planul, acesta nu poate fi public din cauza alegerilor, dar cred că trebuie să știm înainte pentru a ne pregăti”.

Trump a declarat la dezbaterea de săptămâna trecută cu Biden că nu consideră acceptabil ultimatumul lui Putin ca Ucraina să predea patru dintre regiunile sale Rusiei pentru a pune capăt războiului.

El a spus, totuși, că analizează un acord prin care NATO se angajează să nu se extindă în continuare spre est – în special în Ucraina și Georgia – și că negociază cu președintele rus cât teritoriu ucrainean poate păstra Moscova, au declarat oficiali și consilieri în contact cu Trump pentru POLITICO. 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentALERTĂ cu bombă la aeroportul din Chișinău
Articolul următorAmbasadoarea SUA la București laudă România: „A depășit toate așteptările în calitate de membru NATO”