Mii de persoane au defilat duminică la Madrid în semn de protest împotriva summitului NATO, care va avea loc în capitala spaniolă marţi şi miercuri, într-un context marcat de războiul dus de Rusia în Ucraina, relatează Reuters.

Alianţa Nord-Atlantică urmează să examineze cererea de aderare a Finlandei şi Suediei, căreia i se opune Turcia, acuzând cele două ţări de susţinere a opozanţilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

“Tancuri da, dar cu bere şi tapas!”(gustări spaniole) au scandat manifestanţii, dintre care unii afirmă că o creştere a cheltuielilor de apărare în Europa, preconizate de NATO, constituie o ameninţare pentru pace.

Ei au agitat pancarte cu înscrisul “Nu NATO! Nu Războiului! Pentru Pace!”, în timp ce au mărşăluit de la gara Atocha până în Plaza Espana, pe o distanţă de aproximativ 2,5 kilometri, potrivit DPA.

Marşul, supravegheat de un număr mare de forţe de ordine, s-a desfăşurat fără incidente. Guvernul spaniol a interzis un alt miting planificat pentru miercuri, în prima zi a summitului NATO de două zile, din motive de securitate.

Potrivit media locale, reprezentanţi ai Podemos, partenerul de coaliţie al socialiştilor premierului Pedro Sanchez, au luat parte la marş. Deşi Podemos a renunţat la politica sa recentă de retragere a Spaniei din NATO, această formaţiune rămâne critică la adresa Alianţei Nord-Atlantice, notează DPA.

Organizatorii au afirmat că 5.000 de persoane se alăturaseră marşului, dar autorităţile din Madrid au estimat numărul participanţilor la 2.200.

La marşul, convocat de două organizaţii pacifiste, participanţii au scandat sloganuri precum “Nu- NATO, bazele militare -afară!” şi “Cheltuielile militare, şcolilor şi spitalelor!”, iar pe unele bannere se putea citi “Nu războiului!”, “Nu plătim pentru războaiele voastre!”.

În fruntea mobilizării, Willie Meyer, purtătorul de cuvânt al Platformei de stat pentru pace, a declarat pentru Efe că lupta pentru pace este o “necesitate” după ce NATO a devenit un “obstacol” pentru atingerea acestui obiectiv.

La rândul său, europarlamentarul Miguel Urban, care se declară anticapitalist, s-a pronunţat împotriva “imperialismului” putinist, dar şi împotriva “imperialismului nord-american” al NATO care “subjugă” Europa, în opinia sa.

“Cu câteva luni în urmă, (Emmanuel) Macron spunea că NATO este în moarte cerebrală. Acum îşi trăieşte cel mai bun moment datorită lui (Vladimir) Putin; în cele din urmă, imperialismele sunt căutate şi necesare” pentru unii, a mai spus el.

Europarlamentarul Sira Rego, din grupul spaniol Izquierda Unida, a declarat că “este extrem de important să recuperăm cultura păcii într-un context de criză eco-socială care va schimba mulţi dintre parametrii convieţuirii de până acum”.

Summitul de la Madrid, preconizat pentru 29-30 iunie, va reuni 44 de delegaţii, dintre care 41 sunt conduse de şefi de stat sau de guvern, în compania miniştrilor de externe şi ai apărării, cu asistenţa a 30 de state NATO, alături de alte ţări asociate precum Bosnia, Iordania, Mauritania, Japonia, Australia, Coreea de Sud şi, de asemenea, Ucraina.

Madridul va deveni o adevărată fortăreaţă în cursul celor două zile ale summitului NATO. Peste 10.000 de poliţişti şi reprezentanţi ai altor forţe de securitate vor asigura protecţia reprezentanţilor celor peste 40 de delegaţii străine.

Se aşteaptă ca la summitul NATO, care are loc pe fondul războiului dus de Rusia în Ucraina, să se ia decizii privind consolidarea capacităţilor militare şi de descurajare ale Alianţei Nord-Atlantice.

Sursa: Realitatea Din Spania

Articolul precedentSpania a aprobat noi măsuri pentru sprijinirea celor afectaţi de preţul ridicat al energiei
Articolul următorKlaus Iohannis, la Summitul NATO de la Madrid. Președintele, primit de Regele Felipe al Spaniei