Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a decedat duminică într-un accident de elicopter. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat luni cinci zile de doliu naţional şi l-a desemnat preşedinte interimar pe prim-vicepreşedintele Mohammed Mokhber, a relatat agenţia oficială de presă iraniană IRNA preluată de Reuters şi AFP.

Khamenei a transmis „condoleanţe scumpului popor iranian”.

Când un preşedinte moare în cursul mandatului, Constituţia Republicii Islamice prevede ca prim vicepreşedintele să asigure interimatul pentru o perioadă de 50 de zile, cu aprobarea liderului suprem, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat din Iran. La finalul celor 50 de zile urmează să fie organizate noi alegeri prezidenţiale, scrie Agerpres.

Cele trei ramuri de guvernământ ale Iranului – puterea executivă, legislativă şi judiciară – au organizat luni o reuniune extraordinară, la care ramura executivă a fost reprezentată de prim-vicepreşedintele Mohammed Mokhber, ca urmare a decesului preşedintelui în accidentul de elicopter de duminică.

FOTO: IRAN-SECURITY-PRESIDENT-RAISI-DOLIU Foto: Reuters

Sursa: Newsinn

Articolul precedentPrimele IMAGINI de la locul prăbușirii elicopterului lui Raisi. Epava aeronavei, de nerecunoscut, după ce s-a izbit de un vârf de munte
Articolul următorPrima reacție a Kremlinului după moartea președintelui iranian. Ce a făcut Vladimir Putin la aflarea veștii