Preşedintele Joe Biden a avertizat că o victorie a republicanilor la alegerile de marţi ar putea slăbi democraţia americană, în timp ce fostul preşedinte Donald Trump a sugerat o altă candidatură la Casa Albă, relatează Reuters.

Afirmaţiile, făcute la mitinguri în New York şi Florida, au evidenţiat perspectivele sumbre cu care se confruntă democraţii lui Biden, în ciuda faptului că şi-a îndeplinit promisiunile de a mări stimulentele pentru energie curată şi de a reconstrui drumuri şi poduri.

Republicanii l-au atacat pe Biden pentru inflaţia ridicată şi criminalitatea crescută în urma pandemiei de COVID-19, iar ei sunt văzuţi de non-partizani ca favoriţi pentru câştigarea controlului Camerei Reprezentanţilor şi posibil, de asemenea, al Senatului.

Controlul chiar şi asupra unei singure camere le-ar permite republicanilor să împiedice agenda legislativă a democratului Biden.

Biden a avertizat că mulţi candidaţi republicani ameninţă normele democratice, reluând afirmaţiile false ale lui Trump despre alegerile “furate” în 2020.

„Democraţia este literalmente pe buletinul de vot”, le-a spus el studenţilor de la Sarah Lawrence College, la nord de New York City. „Nu poţi iubi ţara doar când câştigi”.

La un miting al lui Trump de la Miami, fostul preşedinte a reluat multe dintre afirmaţiile sale nefondate cu privire la alegerile din 2020 şi a lăsat să se înţeleagă că ar putea anunţa în curând o altă candidatură prezidenţială.

„Probabil va trebui să o fac din nou, dar rămâneţi pe fază”, a spus el, acuzând administraţia Biden pentru orice, de la crime violente la aeroporturi murdare.

Consilierii lui Trump spun că un anunţ despre alegerile prezidenţiale din 2024 ar putea veni în această lună.

În ciuda avertismentelor lui Biden cu privire la democraţie, mulţi dintre colegii săi democraţi au subliniat aspecte mai practice, cum ar fi munca lor pentru reducerea preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă şi apărarea Securităţii Sociale. În timp ce mulţi au vorbit despre drepturile la avort în campanie, sondajele de opinie arată că acest subiect nu se mai numără printre preocupările principale ale alegătorilor.

Joe Biden a vorbit într-o zonă din afara oraşului New York. Guvernatorul democrat din New York, Kathy Hochul, se confruntă cu o provocare neaşteptat de grea din partea republicanului Lee Zeldin şi în tot statul lupta dintre cele două tabere este unaa strânsă.

Vicepreşedintele Kamala Harris a vizitat Chicago, un alt bastion al democraţilor, unde a spus că democraţii ar putea adopta legislaţia naţională privind drepturile la avort dacă ar avea mai mulţi senatori.

Prima doamnă Jill Biden a vizitat Texas, stat în care republicanii domină. „A alege pe cine conduce comunitatea noastră este o cale prin care ne putem trăi credinţa”, le-a spus ea credincioşilor de la Wheeler Avenue Baptist Church din Houston.

Sursa: Adevarul Zilei

Articolul precedentBloomberg: Twitter cere unora dintre angajaţii concediaţi să se întoarcă la serviciu
Articolul următorUniunea Europeană CONDAMNĂ creşterea semnificativă a lansărilor ilegale de rachete de către Coreea de Nord