Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare. Azi, de exemplu, celebrăm ziua aprecierii pisicii negre!

Dacă te-ai temut vreodată de pisica neagră care ţi-a ieşit în cale, atunci trebuie să ştii că este vorba despre o superstiţie din vremuri de demult, când oamenii asociau pisicile negre cu ghinionul, relatează Agerpres.

Cu toate astea, în multe culturi şi perioade istorice însă, pisicile negre au fost asociate cu lucruri pozitive. În încercarea de a risipi aceste asocieri negative despre pisicile negre, în fiecare an, pe 17 august, este celebrată Ziua aprecierii pisicii negre.

În cultura pop contemporană, pisicile negre ocupă un loc de cinste. Sarcastica Thackery Binx din filmul “Hocus Pocus”, Salem din “Sabrina”, the Teenage Witch, Pyewacket din filmul clasic “Bell, Book and Candl” sau pisica Luna din clasicul desen animat “Sailor Moon” sunt doar câteva dintre felinele negre din producţii cinematografice.

Cum s-a născut aşadar superstiţia care asociază pisicile negre cu ghinionul? În perioada Evului Mediu, în timpul Inchiziţiei Spaniole, Biserica Catolică a asociat pisicile negre cu vrăjitoria. Pisicile negre au fost considerate apoi multă vreme nişte entităţi malefice.

Nu există niciun motiv pentru a ne feri de pisicile negre, iar această zi celebrează felinele indiferent de culoarea blănii.

Ştiaţi că în Japonia există Nekobiyaka Cat Café, un local unde pisicile negre hoinăresc libere spre deliciul clienţilor. Pentru echivalentul a 10 dolari, clienţii pot petrece o oră în compania pisicilor şi pot comanda suc sau bere. Oaspeţilor nu le este permis să ţină pisicile în braţe, ci doar să le mângâie. Fiecare pisică poartă o bandană colorată pentru a fi mai uşor diferenţiate.

Pisicile negre sunt celebrate însă şi pe 27 octombrie. 

Articolul precedentNoi incendii de vegetație în Canada. Cel mai mare oraș din nordul țării, evacuat de urgență
Articolul următorCum să scapi de dependența de social media, fără prea mari bătăi de cap. Primul lucru pe care trebuie să-l faci